Kokemuksen kautta mutkat suoriksi Oikotie menestykseen

27.7.2016

Täyttä ymmärrystä vailla

Filed under: Yleinen — Marko Karsikko @ 15:40

Aiemmassa artikkelissani kerroin kuinka vision puuttuminen vaikutti negatiivisesti motivaatioon oppia.

En saanut opiskeluaikoinani kohdennettua visiotani tulevaisuudesta mieleisekseni, mikä sävytti horisontin niin harmaaksi, etteivät matematiikan ja fysiikan pänttääminen jaksaneet juurikaan kiinnostaa.

Edessa oli monen vuoden koulutusjakso, josta valmistuttuani tulisin tekemään jotain sellaista, josta en sillä hetkellä ollut kiinnostunut. Voiko asetelma enää olla kurjempi!?

Kaiken olennaisen lähtökohtana tekemisessä on mielestäni intohimo. Monesti nuoremmalla iällä moni muu asia saattaa kuitenkin olla tärkeämpää, kuin sinne työelämään nopeasti pääseminen.

Jos vaakakupin toisessa laidassa on 40 vuotta työelämää ja toisessa se viimeinen taival huoletonta nuoruutta kulumassa loppuun, ainakin itse halusin myös nauttia opiskeluajoistani.

Eri asia olisi ollut, jos intohimo yrittäjyyteen olisi syttynyt jo tuolloin. Olisin, kuin varkain tempautunut mukaan johonkin sellaiseen, mitä rakastan tehdä.

Se mitä olen oppinut, kaikessa tekemisessä on olemassa kolme tärkeää asiaa, jotka olisi hyvä selvittää itselleen ennen kuin lähdetään rymistelemään:

  1. Visio – Miksi teen tätä tällä hetkellä? Mihin se minut johtaa? Kuinka kaukana haaveeni sijaitsee? Millainen ihminen tulen olemaan vision täyttyessä?
  2. Suunnitelma – Kuinka pääsen tuohon tavoitteeseen? Onko suunta oikea? Voi olla että kurssia joutuu korjaamaan matkan aikana ja visiokin tulee muuttumaan, mutta pääasia on, että horisontissa siintää jotain kirkasta, jota kannattaa tavoitella. Väitetään että matka on tärkeämpää kuin päämäärä, mutta itse kuulun siihen koulukuntaan joka ajattelee matkan mielekkyyden johtuvan juurikin siitä, että päämäärässä odottaa jotain mielihyvää tuottavaa. Koko matkahan on kaikkeudessaan oppimis- ja muutosprosessi.
  3. Liike – Suurimmalla osalla meistä on unelmia ja tavoitteita. Vuosi toisensa jälkeen toistellaan että pitäisi aloittaa… Mielestäni visio on silloin väärä, jos se ei johda liikkeeseen. Ilman intohimoa liike on väkinäistä. Kun haluaa jotain koko sydämmestään, niin liike seuraa kuin itsestään, eikä kenellekään tarvitse enää selitellä saamattomuuttaan.

Haastettelin tässä taannoin erästä ystävääni:

Minä: ”Mikä on sinun unelmasi?”

Ystävä: ”Hyvä työ, terveys, perhe…”

Minä: ”Ei kun mitä haluat juuri nyt?”

Ystävä: ”ööö.. no olisihan se mukavaa jos olisi vapaa-aikaa, eikä tarvitsisi mennä aamulla töihin, mutta kun pitää kerryttää eläkettä, säästää paha päivän varalle…”

Minä: ”Jos ei tarvitsisi mennä töihin? Jos meidän sukupolvi ei tulekkaan saamaan eläkettä?”

Haastoin tahallani, koska ystäväni ei ollut ymmärtänyt pointtia. Hänen visionsa oli yleisesti hyväksytty ja kaunisteltu kiiltokuva täydellisestä elämästä. Hänen suunnitelmansa perustui työntekoon ja liike oli pakotettua.

Ystävä: ”Se nyt vain on niin, että ilman duunia ei saa rahaa ja sitä tarvitaan hyvään terveyteen, naisen saantiin ja perheen elättämiseen.”

Minä: ”Mutta sinun ”täytyy” tehdä jotain sellaista, mitä et haluaisi tehdä. Olisiko olemassa mitään sellaista, jota rakastaisit tehdä saadaksesi rahaa? Oletko onnellinen?

Tässä välissä haastoin myös sen verran, että ahdistus ja stressi siitä, että pakotettu johonkin ei ainakaan edistä terveyttä. Entä sitten kun on perhe ja silti on pakko mennä töihin ja se aika on pois perheen yhteisestä ajasta…

Ystävä: ”En ole onnellinen juuri nyt…”

Minä: ”Mutta olet terve juuri nyt, 1/3 unelmista täytettynä. Mikä määrittää sen, että olet onnelllinen sitten kun sinulla on perhe ja silti työ jonne sinun on pakko mennä?”

Ystävä: ”Asiat voivat muuttua.”

Eli hänen suunnitelmansa oli osittain myös toivetta siitä, että jokin tulisi muuttumaan joskus.

Haluan tällä tuoda ilmi sitä, että otsikon mukaisesti henkilö, joka on ”täyttä ymmärrystä vailla”, omaa pahimmillaan hyvin häilyvän vision, suunnitelma puuttuu ja liike on väkinäistä.

Jätän tämän kirjoituksen nyt toistaiseksi hautumaan lukijoiden mieliin hetkeksi, ennen kuin raotan esirippua sille, kuinka ystäväni sai avullani nuo kolme tärkeää kohtaa korjattua elämässään.

vision

 

Ei kommentteja »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress