Kokemuksen kautta mutkat suoriksi Oikotie menestykseen

25.5.2017

Työnhaku

Filed under: Yleinen — Marko Karsikko @ 21:08

On pitänyt harmittavan paljon kiirettä viimeaikoina ja yksi syy siihen on ollut elämässäni vallitseva muutos, joka liittyy tämän kyseisen artikkelin otsikkoon.

Halusin muutosta elämääni henkilökohtaisista syistä ja pitkästä aikaa tuli heräteltyä muistikuvia työnhausta.

Työnhaussa valitettavan monelle on tärkeää palkkaus ja työn sijainti. On helppo kangistua vanhoihin pölyisiin kaavoihin, jotka valitettavasti rajoittavat hyvin paljon menestymistä työmarkkinoilla.

Ensimmäisiä töitäni hakiessani minuakin kiinnosti kovasti palkkaus ja se, että pääsin näkemään maailmaa. Myöhemmin astui kuvaan oppimisenhalu ja työn jatkuvuus, kasvutarinani.

”Ei työ ole kaikille niin iso asia, kunhan saa liksan, niin se riittää.” Moni varmasti ajattelisi.

Vietämme kuitenkin keskimäärin 1/3 elämästämme töitä tehden. 2/3 on sitten nukkumista ja vapaa-aikaa varten.

Miksi emme siis voisi nauttia tuosta 1/3 ajasta, siinä missä 2/3 ajastakin nautimme?

Se 8 tuntia, jonka keskimäärin vietämme vuorokaudesta töidemme parissa, on todella lyhyt aika. Jos asenteemme on optimistinen ja koemme intohimoa työtämme kohtaan, energiaa riittää paljon paremmin myös vapaa-ajalle.

Oli työmme millaista tahansa, aina voimme oppia tekemään sen paremmin. Meillä jokaisella on mahdollisuus tulla asiantuntijaksi tai esimieheksi.

”Ei meidän firmassa, henkilö A ei anna minun edetä urallani. Ilmapiiri on tulehtunut. Johto on kujalla.”

Jokainen pystyy latelemaan syitä ja seurauksia loputtomiin, mutta hei: Muista oman vaikutuspiirisi laajuus.

Kaikki lähtee sinusta itsestäsi. Valittamalla ulkoisista tekijöistä pienennät vaikutuspiiriäsi. Keskittymällä enemmän omien sanojesi ja tekojesi syihin ja seurauksiin, voit laajentaa vaikutuspiiriäsi.

Kaikki lähtee sinusta itsestäsi. Jos kertakaikkiaan tilanteesi on toivoton, eivätkä prinsiippisi salli toimia niiden vastaisesti, edes hyvillä perusteilla, on ehkä aika vaihtaa ympäristöä.

Sen jälkeen on edessä työnhaku (pitkän ansaitun loman jälkeen).

Hieman pelin hengestä:

Riippuu tietysti alasta, mutta nykypäivän työmarkkinoilla ollaan menossa/menty valtavin harppauksin globaalimpaan suuntaan. Samoista työpaikoista taistelevat Intialaiset, Kiinalaiset, Virolaiset, jne. Joten pelin henki on se, että paljon suuremmassa osaajaboolissa sinun tulisi osata erottua eduksesi.

Sosiaalinen media:

Sosiaalinen media on todella tehokas ja käytetty kanava rekrypiireissä nykyään. Se mitä sinusta löytyy netistä, määrittelee jo hyvin paljon persoonaasi ja osaamistasi. Mieti siis millaisen kuvan luot itsestäsi sosiaalisessa mediassa ja onko mitään sellaista mitä voisit tuoda siellä jo esille mahdollisille rekrytoijillesi.

Suositukset:

Mikäli olet onnistunut haasteissasi aiemmin, sinulla voi olla mahdollisuus plussapisteisiin työnhaussa. Älä epäröi pyytää suosituksia aiemmilta mentoreiltasi, työkavereiltasi ja johtajiltasi. Oikein kovanluokan suositus voi antaa sinulle suuren edun kilpahakijoihisi nähden.

Verkostoituminen:

Jokainen tilanne työelämässä ja sen ulkopuolella, jossa ihmisten kanssa vietät aikaasi on verkostoitumista. Eritoten sosiaalinen media, kuten linkedin, facebook, jne. Ovat kanavia, joiden rihmastojen kautta joku verkostosi jäsen voi tuntea jonkun sellaisen, jolla voisi olla mielenkiintoinen positio odottamassa juuri sinua varten.

Alkulämmittelyn jälkeen:

Nämä aiemmin esittämäni kohdat ovat kuitenkin mielestäni sellaista alkulämmittelyä, jossa esitellään ”auton” ominaisuuksia, mutta ”konepellin alle” ei ole vielä vilkaistukkaan.

Mielestäni näiden tarkoitus on tuoda esiin sinun tarinasi ja niistä rekryaja voi päätellä mahdollisen jatkumosi. Se on siis se, mitä haluat kertoa itsestäsi. Samaan kategoriaan päteemielestäni CV. Moni tuo opistusti esiin osaamisensa ja koulutuksensa, mutta todella potentiaalinen hakija tuo esiin luonteensa ja suunnitelmansa.

Itse rekrytoijana pyrkisin sen lisäksi, että hakija suoriutuu tehtävästään, keskittymään hänen pidempiaikaisesta sijoittamisestaan yhteiseen kuvaan. Hänen motiiveistaan ja potentiaalistaan.

Siksipä onkin tärkeää, että kun rektytoija soittaa sinulle, olet tässä vaiheessa etsinyt tietoa kyseisestä firmasta, jonne olet hakenut töihin. Sekä mielelläsi tehnyt itsellesi selväksi, mitä mahdollisesti voisit tuolle firmalle antaa ja mitä odotat sen antavan sinulle palkan lisäksi (enkä tarkoita tällä työsuhde-etuja).

Tietysti, mikäli soitto tulee puskista, etkä ole kyseistä paikkaa hakenut, sinulla ei ole ollut aikaa valmistautua ja keskustelun lähtökohta onkin se, että sinä saat vastauksia mahdollisiin kysymyksiisi.

Älkää käsittäkö väärin aiempaa mainintaani palkkauksesta ja työsuhde-eduista, sillä ne ovat toki tärkeitä. On kuitenkin tärkeämpää mielestäni tuoda alussa esille intohimo, eikä ahneus (varsinkin jos vastapelurina on finanssipuolen henkilö jonka silmissä vilisee eurot ja dollarit). Hienotunteisesti vaikutuksen tekemisen jälkeen on aika määritellä todellinen arvosi, koska jos onnistut tuomaan esille ammattitaitosi lisäksi rekrytoijan arvostamat piirteet itsessäsi, hintalappusi lukema tulee nousemaan.

Jos kaikki menee hyvin pääset haastatteluun.

Muutama vinkki haastatteluun;

– Ole ajoissa sovituissa tapaamisissa.

-Mieti mitä voit tuoda rekrytoivalle taholla sellaista, mitä muut hakijat eivät välttämättä osaa ajatella.

-Ole valmistautunut.

-Mieti valmiiksi 10 kysymystä, jotka voit esittää haastattelijoille. He ovat siellä ihan yhtä hyvin sinua varten, kuin sinä heitä varten.

-Älä vielä tässä yhteydessä keskustele lomista tai palkoista.

-Hymyile ja ole positiivinen, vaikka jännittäisi se on pian ohi.

-Kuuntele, äläkä puhu ihmisten päälle.

-Ole varautunut kertomaan heille tarinasi sekä jatkumosi. Perustele aiemmat valintasi ja päätöksesi järkevästi, äläkä puhu pahaa aiemmista työnantajistasi. Mitkä ovat suunnitelmasi seuraavalle kahdelle ja viidelle vuodelle, eli missä näkisit itsesi tuolloin. Mitkä ovat vahvuutesi, heikkoutesi ja missä haluat kehittyä?

-Kiitä tyylikkäästi vielä haastattelijoita haastattelun päätteeksi kasvitusten ja myöhemmin sähköpostilla, muistin virkistämiseksi.

Haastattelun jälkeen analysoi mielessäsi tai keskustelemalla ystävien tai rekryammilaisen kanssa suorituksestasi.

Äläkä masennu, mikäli työpaikka ei heti välttämättä natsaakkaan. Paikka ei välttämättä ollut sinulle oikea ja sait arvokasta kokemusta seuraavaa mahdollisuutta silmälläpitäen.

 

Ei kommentteja »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress